KARRIER ÚT. Tényleg csak ennyi kell? – Kulcs a Z generációs tehetségekhez

Szerző: Varga Fanni

2019. 02. 11.

Ha nem vigyázunk, a Z generációs gyakornok a végén még tényleg forgószélként fog végigsöpörni szervezetünkön és nem hagy maga után mást, csak értetlenséget és sok fejfájást. Mert ő jön, lát, győz (vagy éppen beleun), és már tovább is állt új kihívásokat keresni. Most komolyan, hát kell ez nekünk? – teszik fel magukban sokan a kérdést. A Youth Business Group válasza: IGEN! Mert miért ne építhetne ez a generáció karriert EGY munkahelyen ahelyett, hogy havonta váltani „kényszerülne”? Ehhez nem csoda kell, csak karrier út. De csakis a motiváló, jól strukturált fajtából.

Mégis mit akarnak?

Első sorban fejlődési lehetőséget, folyamatos visszajelzést, lendületet és szabadságot. Na meg persze élményt, élményt és még egy kis élményt. Az anyagi juttatások csak ezek után következnek azon a bizonyos listán.

A Z generációs diákszervezeti tagokban buzog a vállalkozó szellem, céltudatosak és magas elvárásokkal rendelkeznek magukkal és másokkal, így munkahelyükkel szemben is. Az önmegvalósítás mint cél, mintha a DNS-ükbe lenne kódolva, ennek ellenére bizonytalanok és nehezen hoznak döntéseket. De ha egyszer elhatározásra jutnak, akkor gyors győzelmeket várnak, amiért készek keményen megdolgozni.

Ők az első generáció, akik csak a szabadságot ismerik. Ez munkahelyválasztásukban is megmutatkozik: számukra a rugalmas munkaidő szinte alapkövetelmény, nem szeretnek sablonokat követni és túlságosan fix keretekben gondolkozni. Ugyanakkor ezek teljes hiányában elveszve érzik magukat és támogatást, visszajelzést keresnek, amit sajnos gyakran nem kapnak meg feletteseiktől. Ez gyorsan letöri lelkesedésüket, és ha ehhez még homályos karrier út is társul, akkor bizony más lehetőségek után néznek, hiszen az önmegvalósítás utáni vágy nem hagyja őket beleragadni egy kilátástalannak tűnő helyzetbe.

Mindezt végiggondolva jogosan merülhet fel bennünk a kérdés:

Mégis hogy lehet ezekre a szerteágazó és sokszor egymásnak is ellentmondó elvárásokra munkáltatóként válaszolni?

Egyszerűen: Azt kapják, amire vágynak.

A work-life balance-re törekvő, mégis karrierista Z generációnak karrier út kell, így pontosan ezt adjuk nekik.

Karrier út – de hogyan?

Az igazán motiváló, jól felépített karrier út sok apró tényezőből áll össze, 4 elem viszont biztosan elengedhetetlen a sikerhez: jövőkép, visszajelzés, személyre szabás és narratíva.

Jövőkép és visszajelzés

A Z generációs tehetségmenedzsment során tiszta és nem utolsó sorban elérhető jövőképet kell mutatnunk a fiataloknak, amelyben folyamatos továbblépési lehetőség kínálkozik számukra. Ők már egy hihetetlenül gyorsan működő és változó világban nőttek fel, így természetes, hogy ezt a lendületet a karrier úton való előre haladásuk során is elvárják. De mindezt nem érdemtelenül teszik! Szeretnek megdolgozni a sikerért, a kihívás élteti őket és kifejezetten örülnek az építő kritikának, mert tudják: ez a fejlődés kulcsa.

Személyreszabás

Nem szabad azonban megfeledkeznünk róla, hogy legyenek bármily céltudatosak és sikeréhesek, sokszor elbizonytalanodnak az oda vezető úton, így nagy figyelmet kell fordítanunk támogatásukra, mentorálásukra. A sablonok továbbra sem a barátaik, ezért a különböző karrier út típusokban fontos szerepet játszik a szabadság-faktor, aminek segítségével személyes igényeire formálhatják karrierjüket. Gondolunk itt például a tréninglehetőségek közti szabad választásra.

Sztori

Végezetül pedig mindezt egy nagy sztoriként tálaljuk a munkavállalók számára, aminek segítségével rálátást nyernek a „nagy képre”. Ez a narratíva lesz az, ami a létra legalsó szintjén gyakornokként csatlakozó munkavállalót éveken keresztül motiválni fogja a kemény munkára és folyamatos előrelépésre, miközben folyamatosan táplálja lelkesedését és tanulásra, fejlődésre ösztönzi.

Ne temesd a Z generációt még azelőtt, hogy igazán megismernéd. Lehet, hogy eleinte furcsák és alig érted az általuk beszélt szlenget, esetleg szeszélyesnek találod és fogalmad sincs, hogy kezeld őket, de akkor is add meg nekik a lehetőséget bizonyítani és a kialakított karrier út minél nagyobb részét bejárni. Mert ezek a fiatalok is tele vannak innovatív ötletekkel, tettvággyal és kitartással, ami a megfelelő környezetben hatalmas dolgokra képes.

Ki tudja, talán pont ez az újfajta szemléletmód fogja megalapozni jövőbeli közös sikereiteket.

Kész vagy tenni érte?

További cikkeink