Modern, Letisztult, Barátságos Építőipari, és Zöld – A Hilti budapesti irodája

Szerző: Vad Márk

2023. 09. 22.

2020 fontos mérföldkövet jelentett a Hilti számára, hiszen immár több mint ötvenéves múltra visszatekintő cég új székházba költözött. A Graphisoft Park legújabb épület együttesében (D épület) elhelyezkedő Hilti iroda több olyan megoldást is alkalmaz, amelynek köszönhetően egy fenntarthatóan működtethető, zöld irodáról beszélhetünk. Az egyedülálló helyszín és a speciális műszaki megoldások összhangja olyan modern, vonzó és környezettudatos munkakörnyezetet eredményezett, mely az iroda működési filozófiáját tökéletesen tükrözi. A költözés során, a belsőépítészeti alapkoncepció megfogalmazásakor rendkívül nagy hangsúly lett fektetve a Hilti személyiségének minél többrétűbb megjelenítésére.


Alap értékek a költözés során

Az iroda koncepció kialakítását öt kulcsszó/érték vezérelte: modern, letisztult, építőipari, barátságos, zöld.

A többféle típusú és változatos munkavégzést lehetővé tevő, átlátható és eltérő használatra alkalmas terek, a változó igényeknek megfelelő helyiségek, az érintésmentes technológiai megoldások mind a modern felfogásban megalkotott koncepció jellemzői.

Az iroda tervezése során hangsúlyt kapott a letisztultság és az esztétikum, ahol minden belső elemnek funkciós jelentősége van, és szolgálja a dolgozók kényelmét és jólétét.

Az iroda kialakítása során a felhasznált anyagokban és színekben hangsúlyozva van a cég építőipari vonatkozását. A cél az volt, hogy a felhasznált anyagok (fa, acél, beton) természetes megjelenéssel szerepeljenek az iroda területén, így ennek köszönhetően sok helyen láthatunk látszó, “csupasz” felületeket.

Mivel életünknek nagy részét a munkahelyünkön töltjük, ezért fontos volt, hogy az iroda egyfajta barátságos hely, második otthon érzését keltse. A co-working rész, kuckós kialakítású privát boxok, kanapés-foteles területek mind ezt a hangulatot erősítik.

És nem utolsó sorban a zöld gondolatisága is megjelenik többféle módon alkalmazva. Egyrészt a növények nagy számú használata, illetve a fenntartható építőanyagok alkalmazásával a látványvilág is a “zöld” hatást adja meg. Azonban ennél sokkal több van a felszín alatt, ami igazán fenntarthatóvá és zölddé teszi az irodát.

Szokások

A költözés során a munkavállalók munkahelyi szokásainak átalakítását is szem előtt volt tartva. Az egyszer használatos PET palackokat lecserélésre kerültek szűrt vízre, melyet parafadugós kancsókból vannak felszolgálva. A kávézás során pedig a fenntartható megoldásokra lett helyezve a hangsúly, elhagyva a kapszulás gépeket, és helyettük frissen őrölt szemeskávét főzve. Az új, szemeskávéval kávéval működő, helyben őrölő kávéfőzőnk mindamellett, hogy környezettudatosabb, még finomabb kávét is készít.

Belső tér hatása

Ahogyan azt már korábban is említettük, az iroda kialakításánál nagy hangsúly lett fektetve arra, hogy megjelenésben egy modern, letisztult, építőipari, barátságos és zöld iroda jöjjön létre. A liftből kilépve jobbra azonal egy úgynevezett “brand fallal” találja magát az ember szemben, amely több más ország Hilti irodájának a tervezésénél is nyújtott már inspirációt.

Belső tereink anyaghasználatáról tükröződik a “zöld” és fenntartható, mint értékek. Egyrészről nagyon sok fajta növény jelenik meg az irodában, kezdve a szekrények tetején elhelyezett cserepesnövényektől, egészen az átjáró folyosón helyet kapó élő moha falig. A növények mellett a fa felhasználása is dominál a belső tereknél, amelyek egy kellemes, letisztult és barátságos érzést adnak az irodai tereknek.

Mindezek mellett olyan kreatív részletmegoldások színesítik az összképet, mint a privát irodák acélból kivágott, szerszámok sziluettjét formázó fali dekorációi, a munkatársak bevonásával készített dekorelemek – például a betoncsavarokból összeállított topográfiai térkép Magyarországról, vagy az ún. “dűbel rakéta”, vagy a teakonyha falán elhelyezett, postaládaként funkcionáló ikonikus Hilti-kofferek.

A Graphisoft Park környezettudatos megoldásai

Az iroda amellett, hogy “zöld” hatást kelt, valóban fenntartható, zöld megoldásokkal van ellátva. Ezt elősegíti az elhelyezkedés is. A Graphisoft Parkban az innováció párosul a fenntartható és környezettudatos megoldásokkal, amelyek élhetőbbé és kellemessé varázsolják a munkahelyi környezetet.

Egyrészt a hulladékgazdálkodási tevékenysége a parknak kiemelkedő. Mindamellett, hogy az irodában is szelektív hulladékgyűjtés zajlik, a Graphisoft Park szemétlerakójában további hat felé szortírozzák a felgyülemlett hulladdékot. Az étkezők önkiszolgáló működése elősegíti a Park ételhulladék mennyiségének csökkentését, ugyanis a kiporciózott étel hiányában a vendégek saját maguknak szednek, akkora adagot, amekkorát csak szeretnének. Emellett a Park és így annak a bérlői 100%-ban megújuló energiaforrásokat felhasználva üzemel és erről a szolgáltatók hitelesített tanusítványt is állítanak ki.

Az irodán belül több olyan megoldás található, amely vagy a Graphisoft Park környezettudatos megoldásaiból fakad vagy pedig külön a Hilti igényeire lett így kialakítva. Ilyen például az automatikus árnyékoló berendezés, a környezettudatos és friss levegőt használó klima-, illetve szellőztetőrendszer és nem utolsó sorban a COVID által elő szült érintésmentes ajtónyitó megoldások.

Elismerések

Az elkészült iroda szakmai szempontból is elismerést vívott ki magának. Többek között az átadást követően megjelent az Octogon Magazin 2021. márciusi lapszámában, ahol külön ki lett emelve a rendhagyó és merész tervezési módszer, illetve az iroda tervezésén dolgozó projektcsapat elképesztő kitartása, elkötelezettsége és professzionalizmusa. Emellett 2021-ben, az átadás évében az Év Irodája díjra is jelölve lett, amely hatalmas elismerésnek számít.

Az irodai tér kialakítása számos szempontot egyesítve hozott létre kifinomult, modern és autentikus környezetet, mely hűen tükrözi a Hilti értékeit. Egy olyan helyszínt sikerült megteremteni, mely továbbra is inspirál és otthont nyújt a Hilti számára hosszú éveken át.

További cikkeink

3 tipp a kiválasztás tökéletes zárásáért

3 tipp a kiválasztás tökéletes zárásáért

Egy állásinterjú vagy egy AC nap mindenre fényt derít? A személyes találkozó a kiválasztás utolsó lépcsőfoka – a mindent eldöntő beszélgetés. Nem csak az interjún résztvevő jelentkező izgulhat, de az interjúztató is. Vajon sikerül megtalálni a megfelelő személyiséget...

bővebben